Kotsen OVER Carnaval - Column


Het is weer zover, de prinsen zijn gekozen, de praalwagens gebouwd, 'd'r kloon' is uit de kast gehaald; kortom het is weer carnaval. En geheel in het kader van 'wat de boer niet kent, dat vreet hij niet' menen de niet-carnavalisten, vaak bestaande uit de met standaard arrogantie en een grote-bek-waar-geen-Duitser-tegenop-kan- al-zou-hij-het-willen (willen ze niet, die hebben ook wat beters te doen) behepte randstedelingen, links intellect en andere 'Hollanders' dit moment, ieder jaar opnieuw, te moeten aangrijpen om hun BETERZIJN te bewijzen.

Dat deze superioriteit vaak vooral uit een combinatie van een grote mond en slechte manieren bestaat, doet er verder niet toe. Dat zij normale beleefdheidsnormen, en rekening houden met andermans gevoel gemakshalve als de Zuidelijke achterbaksheid betitelen, ook niet. Het feit dat er al Limburgers waren toen 'hun land' nog zee was en dat ze zonder het (zelf autonome) 'achterland' niet eens kunnen bestaan, mag eveneens de pret niet drukken. Erger nog, het feit dat wij wel eens hun last resort zouden kunnen worden als de zeespiegel zoveel gaat stijgen als de geleerden voorspellen, daar vegen zij hun oerdegelijke Hollandse reet aan af. Of menen ze dat Oost-Nederland vrijwillig opsodemietert naar Duitsland en België, om plaats te maken voor de Hollandsche supermensch. Dooie boel zal het hier worden dan.

Iedereen, die net als ik, jaren achter elkaar tijdens het vakantieseizoen in Valkenburg heeft gewerkt, kent ze; tien man sterk, rooie kop, allemaal hetzelfde petje op, grote bek, veel lawaai, twee bord friet met zes keer bestek. De vrouwen die zwabberen er mooi achteraan, lillend vlees over rokken en broeken, bossen haar die vanuit de oksel de ellebogen zoeken, deodorant(?) nergens voor nodig en 'veels' te duur. Rond een uur of tien 's avonds brullen ze lallend 'potje met vet'; met een beetje pech, uit schorre strot om twee uur nóg.

Beste mensen, waarom nou altijd dat neerbuigende gezeur? Kunnen we een beetje van die verdomde tolerantie waar iedereen zijn bek vol van heeft, spenderen aan onze éigen landgenoten? Behalve de culturele achtergrond waardoor dit feest over de wereld verspreid voorkomt, is het niet meer of minder dan feesten in uitdossing, zoals vele studentenfeesten, togaparties en andere themafeesten. Een samenkomen van gelijkgezinde mensen om samen Carpe Diem te beleven, net zoals Pinkpop, Lowlands, Dance Sensation, het North Sea Jazz Festival, Cultura Nova, maar ook theater, opera etc. Ik vind het allemaal wel leuk, dus mijn agenda is goed gevuld. En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die dat soort gelegenheden aangrijpen om zich te misdragen, maar dat is noch carnaval noch het oranjegevoel; dat zit in die mensen, niet in die bijeenkomsten.

Toevallig is dit feest niet slecht voor ónze economie en komt er nauwelijks gemeenschapsgeld voor politie aan te pas zoals bij voetbal. En hoe slechter de tijden, hoe beter dat er een uitlaatklep is, dat hebben mensen nodig. Dus dan kan ik alleen nog bedenken dat we hier wellicht te maken hebben met een geval van calvinistisch gemor en kleingeestigheid?

Je leeft om je lessen te leren, maar dat betekent niet dat het leven geen feest mag zijn!
Ik ken die liederlijkheid en dat ordinaire niet, maar als ik die groepen door Valkenburg zie scheuren, krijg ik wel enigszins een idee waar die rare kijk op carnaval vandaan komt. Maar goed, als een avond stappen er uit bestaat dat ik zo veel mogelijk pils binnen krijg voor zo weinig mogelijk geld (vooral alléén stiekum voor jezelf halen, en op tijd van groep verwisselen op het moment als je van iedereen gedronken hebt en eigenlijk zelf aan de beurt bent om een rondje te geven -). Tjonge jonge …

Ik pleit voor verdraagzaamheid, komen jullie lekker bij ons potje-met-vet schreeuwen, zorg dat je zat bent vóór je het café in gaat, kots in onze tuinen met Pinkpop en als jullie een vrijgezellenfeest willen vieren, natuurlijk, van harte welkom in Valkenburg, Maastricht, whatever, you name it. Gun in godsnaam ieder zijn plezier, en als jij liever thuis blijft zitten, dan gunnen wij jou dat ook!

En als het echt niet anders kan, blijf dán in je zelfingenomenheid maar op ons afgeven; wij gebruiken onze tijd liever beter dan naar splinters in andermans ogen zoeken. Maar één ding smeek ik jullie, kom niet kijken, blijf maar weg, want eigenlijk hebben jullie gelijk hoor, leuk is anders…


Nota:
Het is me nog nooit overkomen, maar áls dan kots ik liever mét dan óver carnaval

Waarde dames en heren, dit is een column. Daarmee pretendeer ik niet dat de grammaticale en vormregels voor een column gevolgd zijn; slechts dat de inhoud als dusdanig gelezen dient te worden...

gedachten, die meer dan vluchtig wilden zijn ….